Astma – simptomi i znakovi



Simptomi astme mogu biti izazvani različitim okidačima: fizički napor, suh ili hladan zrak, iritansi i alergeni u zraku te akutna respiratorna infekcija uzrokovana virusima

Povremeno suho kašljanje i ‘’zviždanje’’ pri disanju su najčešći kronični simptomi astme. Starija djeca i odrasli mogu bolje verbalizirati osjećaj nedostatka zraka i stezanje u prsima, dok mlađa djeca kažu da ih ‘’boli u prsima’’. Respiratorni simptomi se mogu pogoršavati po noći posebno kod egzacerbacije. Kod mlađe djece simptomi preko dana su najčešće povezana sa fizičkom aktivnošću i igrom. Dijete može imati simptome koji su nespecifični i teško se primijete jer se ne smatraju bitnima kao što je samoograničavanje fizičke aktivnosti, umor i generalno loše osjećanje i bezvoljnost.

Simptomi astme mogu biti izazvani različitim okidačima: fizički napor, suh ili hladan zrak, iritansi i alergeni u zraku te akutna respiratorna infekcija uzrokovana virusima.
Na redovnom kontrolnom pregledu pacijenti su većinom u fazi remisije bolesti tj. bez gore navedenih simptoma. Objektivno stanje pacijenata se može provjeriti i nalazom spirometrije.
Egzacerbacija astme je akutno pojavljivanje simptoma u astmatskog pacijenta. najčešći je uzrok virusna infekcija gornjih dišnih puteva ili izlaganje inhalacijskom alergenu.

 


Autor: Drago Ćaleta

Izvor teksta: www.kozmo.hr


Nema komentara:

Objavi komentar