Kikiriki i orašasto voće

Alergija na kikiriki i/ili orašasto voće (orasi, bademi, lješnjaci, pistacia, pinjola, kesten) javlja se u oko 1 – 2% populacije, obično već tijekom prvih godina života te u oko 80% oboljelih zadržava se do kraja života. Proteini kikirikija, koji je leguminoza, vrlo su slični proteinima orašastog voća, zbog čega osobe koje su alergične na kikiriki mogu biti alergične i na orašasto voće i obrnuto.

Simptomi
Najsnažniju alergijsku reakciju izazivaju kikiriki, europski i indijski orah. Ozbiljna alergijska reakcija može uslijediti i nakon ekspozicije malim količinama kikirikija. Alergijski odgovor uslijedi već nekoliko minuta nakon ekspozicije i po svom karakteru može varirati od sasvim blage iritacije kože do po život opasne anafilaktičke reakcije.
Najčešće zabilježeni simptomi poput osipa, crvenila i otoka kože; suzenje očiju, nosa ili otežano disanje brzo se povlače i ne traju duže od jednog dana. U slučaju otoka i zatvaranja (stiskanja) dišnih
putova s posljedičnim teškim disanjem; šoka s padom krvnog tlaka; ubrzanog rada
srca; omaglice, buncanja ili gubitka svijesti došlo je do anafilaktičke reakcije koja zahtjeva hitni medicinski tretman.
 Alergijska reakcija nastaje kada imuni sistem razvije antitijela (imunoglobuline E – IgE) na proteine u kikirikiju (orašastom voću) koji te proteine identificira kao “nešto opasno”. Prilikom slijedećih kontakata s kikirikijem (orašastim voćem) ta antitijela potiču imuni sustav na lučenje nekih tvari (poput histamina) u krvotok što onda dovodi do pojave simptoma alergijskog odgovora. Do ekspozicije (izlaganja) kikirikiju (orašastom voću) može doći:
• konzumiranjem hrane koja sadrži kikiriki (orašasto voće)
• konzumiranjem hrane koja u sebi sadrži kikiriki (orašasto voće) kao posljedica nenamjerne kontaminacije tijekom tehnološkog procesa
• udisanjem prašine ili aerosola koji u sebi sadrže kikiriki (brašno ili ulje kikirikija)
• Za osobe s preosjetljivošću na kikiriki i/ili orašasto voće najrizičnija hrana su:
• slastičarski proizvodi
• sladoledi i smrznuti deserti
• preljevi za salate i razni umaci
• čokoladni slatkiši, maslaci od badema ili lješnjaka
• orijentalna jela
• ulje od kikirikija
• kikiriki maslac






Prevencija i terapija
Osobe koje su imale alergijsku reakciju na kikiriki ili neko orašasto voće o tome trebaju izvijestiti svoga liječnika kako bi pravovremeno dobile upute o samom poremećaju i opasnostima vezanim uz njega, te kako u budućnosti sprečavati alergijske reakcije. Najbolji način sprečavanja pojave alergijske reakcije na kikiriki (orašasto voće) je izbjegavanje njihova konzumiranja kao i hrane koja ih sadrži.
Roditeljima se preporučuje izbjegavati kikiriki u prehrani djece do tri godine starosti, te ne koristiti kozmetičke preparate za djecu koja sadrže ulje kikirikija. Roditelji s djetetom alergičnim na kikiriki i/ili orašasto voće moraju s tim upoznati odgovorne osobe u institucijama u kojima boravi njihovo dijete (škola, vrtić i slično), te na primjeren način educirati dijete kako bi i samo izbjegavalo rizično ponašanje (konzumiranje nepoznate hrane).
Trudnicama i dojiljama sugerira se suzdržavanje od ove vrste hrane tijekom trudnoće i dojenja, osobito ako postoji obiteljska sklonost alergijskim reakcijama. Prilikom konzumiranja hrane u restoranima ili novih i nepoznatih jela potrebno je provjeriti sadrže li kikiriki i/ili orašasto voće. Prilikom kupovine hrane pažljivo provjerite sastojke, te nalaze li se na proizvodu napomene poput “ može sadržavati orahe”, “proizvedeno u prostoru gdje se obrađuju i orasi” i sl.

Nema komentara:

Objavi komentar